Şimdi yükleniyor
×

DİKKAT VE ODAKLANMA SORUNU

DİKKAT VE ODAKLANMA SORUNU

Öğrencileri tanırken onların dikkat gücünü bilmek son derece önemlidir. Çünkü birçok öğrenci dikkat dağınıklığı yüzünden kapasitesi oranında net çıkaramakatadır

BURDON DİKKAT TESTİ

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite olan çocuklarda uygulanan bir testtir.

Bu test 10-20 yaş arasındaki tüm bireylere uygulanabilir.

Burdon Dikkat Testi uygulanırken ortaöğretim çağındaki öğrenciler 3 dakika lise çağındaki öğrencilere 2 dakika süre verilir.

TESTİN UYGULANMA YÖNERGESİ

Her öğrenciye hazırlanan sayfa üzerine gelişigüzel dizilmiş harfler verilir. Bu harfler belirli bir düzende ve belirli bir aralıkta dizilmiştir.

Her sayfada 20 satır her satırda da 407 harf bulunur. Bir yapraktaki her harfin sayısı bilinir. Deneme için hazırlanan yaprakta 150 tane (a), 75 tane (g), 50 tane (b) ve 25 tane (d) harfi vardır.

Her bölüm için toplam 5 dk. süre verilir ve öğrenciye şöyle bir yönerge verilir.”Önünüzdeki sayfada bulunan bütün a,b,d ve g harflerinin altlarını kurşun kalemle çizeceksiniz. Bir satırı gözden geçirdiğinizde önce yalnız 1 harfi işaretlemeyeceksiniz. Satırdaki tüm a,b,d ve g harflerinin altını çizeceksiniz.”

Öğrenciler ne yapacaklarını iyice öğrenmelidirler. Bundan emin olmak için gerekirse tahtaya yazılmış iki satır harf üzerinde birlikte bir de deneme yapılabilir sonra da asıl test geçilir. testten sonra çizgiler sayılır testin değerlendirmesi yapılır.

TESTİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bir öğrencinin test kağıdında ilk satırlarda hata çok az iken sayfanın ortasından sonra aşağıya indikçe artmaktadır. Böyle bir öğrenci için “dikkatini uzun süre bir yerde bir çalışmada tutamıyor” denilebilir.

Diğer çocuğun test kağıdında ise, ilk iki satırda hata çok iken, sonraki satırlarda gittikçe azalmış ve aşağılara doğru çok iyileşmiştir. Bu öğrenci için de “çalışmanın başında uyum güçlüğü çekiyor ancak bir süre sonra uyumlu ve verimli oluyor” denilebilir.

Bir öğrencinin kağıdındaki çizgiler çok az ise bunun için de “Dikkati zayıftır ve dikkatini bir yerde toplayamamaktadır” denilebilir.

Burdon Dikkat testi uygulanırken öncelikle çocuğun motivasyonun sağlanması testin verimliliği açısından çok fazla önemlidir.

“TEST KAĞIDINI” aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://10r7d9.n3cdn1.secureserver.net/wp-content/uploads/2023/12/BURDON-DIKKAT-TESTI-1.doc