Şimdi yükleniyor
×

SINAV STRESİ – SINAV KAYGISI NEDİR ? NE YAPMAK GEREKİR ?

SINAV STRESİ – SINAV KAYGISI NEDİR ? NE YAPMAK GEREKİR ?

Belirli bir düzeyde kaygı ya da stres kötü bir şey değildir.

Hatta gereklidir. Buna Psikoloji biliminde “Genel Uyarılmışlık Hali” denir

Genel Uyarılmışlık Hali, yapılan bir işin daha dikkatli ve daha özenli yapılmasını sağlar. Hangi işi yaparsanız yapın bu aslında olması zorunlu olan bir duygudur.

Aşırı stres ne kadar kötüyse sıfır stres de o kadar kötüdür. Bu yüzden dozunda stres ve kaygı son derece gerekli bir duygudur.

Bazı veliler ve öğrenciler denem sınav sonuçları istedikleri gibi geçmediğinde durumun aşırı stres ve kaygıdan kaynaklandığını düşünmektedirler. Oysa bu durum stres ve kaygıdan değil farklı bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin öğrencinin altyapısı zayıfsa konuyla ilgili henüz çok fazla soru tarzı görmemişse sınav sonucunun düşük olması bundan kaynaklı olabilir. Ya da yapılan sınavın seviyesi aşırı zor bir seviye olmuş olabilir ya da o gün öğrenci özel bir sorunundan dolayı sınava odaklanamamış olabilir.

Dolayısıyla bir sınavın sonucunu olumsuz etkileyen çok farklı faktörler olabilir. Bu yüzden deneme sınav sonuçları iyi gelmediğinde sebebi hemen aşırı stres ve kaygıya bağlamak doğru değildir.

Peki aşırı stresin belirtileri var mıdır, varsa bunlar nelerdir ?

Aşırı stresin fiziksel ve psikolojik belirtileri vardır.

Bunlar ;

1- Soğuk soğuk terlemek

2- Hızlı hızlı nefes alıp vermek

3- Dil-damak kuruması

4- Kalp çarpıntısı

5- Avuç içinin terlemesi

6- Aşırı duygu ve düşünce karmaşası

Bir öğrenci de bu belirtilerin en az iki ve ya üçü oluyorsa buna aşırı stres veya kaygı diyebiliriz. O zaman bu öğrencinin bu konuyla ilgili olarak önce rehber öğretmeninden eğer gerekli olursa ergen psikoloğundan veya psikiyatristinden profesyonel destek alması gerekir.

Bunlar yaşanmıyorsa eğer o öğrencinin stres ve kaygı düzeyi normal seviyededir.