Şimdi yükleniyor
×

DENEME SINAVI ÇÖZÜM TAKTİKLERİ

DENEME SINAVI ÇÖZÜM TAKTİKLERİ

Sınavlarda uygulayacağınız doğru taktikler daha yüksek net çıkarmanızı sağlayacaktır.

Peki bu doğru taktikler nelerdir ?

1- SINAV KİTAPÇIĞI ve OPTİK KAĞIT

  • Gerçek sınavda kitapçık ve optikler kişiye özel hazırlanmaktadır. Sınav başlamadan önce kitapçığınızı ve optiğinizi dikkatlice kontrol edin. Bir yanlışlık veya problem gördüğünüzde mutlaka hemen bunu sınav gözetmenine belirtin.
  • Özellikle soru kitapçığınızın sayfalarını dikkatlice kontrol edin. Kitapçığınızın sayfalarında basım hatası olabilir.

2- TURLAMA SİSTEMİ

  • Mutlaka Turlama sitemini uygulayın. İlk başta tüm derslerin kolay sorularını sonra orta seviye sorularını çözün. En zor soruları en sona bırakın. Turlama Sistemini % 100 doğru kullanın. Turlama sisteminin nasıl uygulandığını teknik olarak tam bilmiyorsanız mutlaka rehber öğretmeninizden destek isteyin.

3- SORU KÖKÜ

  • İlkönce mutlaka soru kökünü daha sonra sorunun kendisini en sonunda da cevap şıklarını okuyun.

4- OKUMA HIZI

  • Soruları normal kitap okuma hızınızda okuyun. Süreyi stres edip soruyu çok hızlı okumak birçok sorunun gereksizce yanlış yapılıp kaçmasına neden olmaktadır.
  • Sınav sürecinde kesinlikle Hızlık Kitap Okuma tekniği öğrenmeyin. Hızlı Kitap Okuma Tekniği Test Usulü sınavlarda oldukça risk taşımaktadır. Bir kelimenin okunmaması veya yanlış okunması dahi sorunun anlamını ciddi anlamda değiştirebilmektedir.

5- TÜM ŞIKLARIN OKUNMASI

  • A şıkkından E şıkkına kadar tüm şıkların ihmal edilmeden okunması gerekir. Bazı öğrenciler çeldirici şıkları doğru şık sanıp acele etmekte ve tüm şıkları okumadan soruyu cevaplamaya çalışmaktadır. Bundan dolayı da sınavlarda aslında yanlış yapmayacağı bazı soruları yanlış yapmaktadır.

6- ALTI ÇİZİLİ SÖZCÜKLER

  • Altı çizili sözcükleri yanlış okumak en çok yapılan hatalardan biridir. Altı çizili sözcüğü acele etmeden özellikle yavaş ve sakin okumak oldukça önemlidir. Gerekirse altı çizili sözcükleri heceleyerek okumak gerekir.

7- SORUYA YORUM KATMAMAK

  • Soruları cevaplarken soruya kendi yorumunuzu katmayın. Soru sizden ne istiyorsa ona göre cevap verin. Örneğin; Soruda domuz eti sağlık için yararlıdır gibi bir ifade varsa inancınızı soruya karıştırıp cevap vermeyin. Soru sizden ne istiyorsa onu yapın.

8- ZAMANI KONTROL ETMEK

  • Ne kadar zamanınızın kaldığını hesaplamak için arada saate bakın. Saate sık sık bakmak da hiç bakmamak da doğru değildir. Ders geçişlerinde saate bakabilirsiniz.

9- DÖRT İŞLEMİ KAFADAN YAPMAMAK

  • Zamandan kazanmak için bazı öğrenciler dört işlemi kafadan yaparlar. Bu doğru değildir. Çift basamaklı bir sayıyla tek basamaklı bir sayıyı çarparken ya da toplarken ya da bölerken veyahut çıkarırken bunu mutlaka kalemle yapın.

10- BAŞKASININ OPTİĞİNE BAKMAMAK

  • Bazı öğrenciler sınav esnasında sağındaki, solundaki ya da önündeki kişilerin optiğine göz atarlar. Bu sizde büyük ve yanlış bir önyargıya sebep olup stres ve kaygı düzeyinizi aniden çok yukarılara çıkarabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için kesinlikle yanlışlıkla da olsa sınav esnasında kimsenin optiğine bakmamaya çalışın. Tamamen kendi soru kitapçığınızla ve optiğinizle ilgilenin.

11- SINAVDA BİR SORUN OLURSA

  • Şunu sakın unutmayın gerçek sınavda güçlü olan gözetmenler değil. sınava giren öğrencilerdir. Sınav gözetmenlerinin tek görevi sınavı organize edip başlatmak ve adayların sınavlarını rahat ve huzurlu bir şekilde yapmasını sağlamaktır. Gözetmen salonda çok fazla gezinip sizi rahatsız ediyorsa (topuklu ayakkabı vs. giymiş olabilir), ya da sınav esnasında başınızda dikilip soru kitapçığınıza veya optiğinize bakıp duruyorsa gözetmeni derhal uyma hakkınız var.
  • Yine sınav esnasında sınıfta biri bayılmışsa veya stresten ya da farklı bir sebepten ağlama, bağırma gibi bir davranışa girmişse o anda gözetmene tutanak tutturma hakkınız vardır.
  • Eğer sınıfta gözetmen size karşı bir haksızlık yaparsa sınav görevi olan salon başkanıyla hatta okul başkanıyla görüşme hakkınız vardır.
  • Yine sınav esnasında dışarıdan aşırı yüksek sesler geliyorsa polise şikayet etme ve konuyla ilgili sınav görevlilerine tutanak tutturma hakkınız vardır.